Naturalny Olej Tamanu- olej wart pokochania!

W dzisiejszych czasach rynek kosmetyczny podążając za trendem „eko” oferuje coraz to nowsze produkty pochodzenia naturalnego. Dość powszechne stało się stosowanie olejów naturalnych w pielęgnacji naszego ciała i twarzy. Popularne dotychczas oleje takie jak jojoba, arganowy czy olej ze słodkich migdałów powoli zastępują egzotyczne, niejednokrotnie o dziwnie brzmiącej nazwie oleje np olej perilla, pracaxi czy babassu. A do której grupy zaliczyłabyś olej tamanu? jeżeli jeszcze nie słyszałaś o tym wartościowym oleju, koniecznie przeczytaj dzisiejszy wpis.

Skąd pochodzi olej tamanu?

Drogocenny olej tamanu pozyskuje się z owoców drzewa Calophyllum inophyllum nazywanego również Alexandrian laurel (Wawrzynem Aleksandryjskim). Jego nazwa  w języku greckim oznacza „piękny liść” kalos – piękny, phullon – liść. Drzewo to rośnie głownie w Azji południowo-wschodniej, w tropikalnych lasach Afryki oraz na wyspach Polinezji. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem, ciemną szorstką korą oraz pięknymi, podłużnymi, ciemno zielonymi liśćmi, które wraz z pachnącymi kwiatami sprawiają, że drzewo to jest niezwykle dekoracyjne. W dawnych czasach ludność Polinezji wykorzystywała różne części tej rośliny do leczenia wielu schorzeń. Przez tysiące lat drzewo tamanu uznawano za święte, gdyż wierzono, że bogowie kryją się wśród gałęzi tych drzew. Olej wcierano w skórę, aby uchronić ją przed palącym słońcem, silnymi wiatrami czy dużą wilgotnością.

Jak pozyskuje się olej?

Olej tamanu pozyskiwany jest z wysuszonych pestek owoców drzewa Tamanu. Drzewo kwitnie dwa razy w roku i wydaje owoce, które wielkością przypominają morelę, a w smaku jabłko. Owoce zbiera się po opadnięciu, dlatego też pozyskiwanie oleju nie narusza równowagi ekologicznej. Nasiona owoców suszy się przez co najmniej 2 miesiące, do momentu, aż pestki staną się brązowe i zacznie się z nich wydobywać olej. Wtedy przechodzi się do kolejnej fazy- wytłaczania i prasowania na zimno wysuszonych pestek owoców. Tak pozyskany olej trafia do sprzedaży. Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju Tamanu, zużywa się średnio do 100 kilogramów dojrzałych owoców. Fakt ten wpływa na cenę oleju, gdyż nie należy on do najtańszych.

Jak wygląda olej tamanu?

Olej tamanu to olej gęsty, o głębokiej, ciemno zielonej barwie. W temperaturze pokojowej jest płynny, natomiast wstawiony do lodówki tężeje. To co jest niezwykle charakterystyczne dla tego oleju to jego zapach, co sprawia, że nie można go pomylić z żadnym innym olejem. Najczęściej określa się go jako intensywny, lekko gorzki, ziołowo-korzenny zapach, przypominającym wielu popularną przyprawę rosołową Maggi. Mając jednak na względzie niezwykłe właściwości oleju tamanu, jesteśmy w stanie nieco przytępić zmysł węchu i skupić się na działaniu naszego oleju. A jest na czym.

Olej tamanu- skład i właściwości

Olej ten olej należy do bioolejów, czyli do grupy olejów, które zawierają wysokie stężenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te są  konieczne do utrzymania dobrej kondycji całego organizmu. Ponieważ nie są one produkowane przez nasz organizm, trzeba je pozyskiwać z zewnątrz. Poza wspomnianymi kwasami, kluczowymi składnikami zapewniającymi olejowi cenne właściwości są wykryte przez francuskiego profesora: kwas kalofillowy i kallofilloidyna– naturalne flawonoidy, będące pochodnymi kumaryny. One to nadają olejowi niespotykane działanie antybiotyczne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Właściwości oleju tamanu:

  • wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, antybiotyczne i przeciwreumatyczne,
  • wspomaga proces gojenia ran i regenerację tkanek,
  • niweluje stany zapalne skóry
  • skutecznie redukuje blizny, rozstępy
  • ma wysoką zdolność do pochłaniania promieniowania UV
  • wykazuje działanie łagodzące i kojące, jest skuteczny w leczeniu oparzeń oraz po ukąszeniach owadów,
  • dogłębnie nawilża
  • działa antyoksydacyjnie, zwalczając szkodliwe wolne rodniki

Działania oleju udowodnione naukowo

W 1920 roku Siostra Marie- Suzanne wykorzystała- nieznany nikomu- olej tamanu do walki z trądem, który dopadł mieszkańców Fidżi. Efekty leczenia były zaskakujące i to one właśnie stały się przyczyną do rozpoczęcia badań nad olejem tamanu.

Okazało się, że cudowne właściwości oleju tamanu były znane tysiące lat temu mieszkańcom ziem nad Pacyfikiem, którzy stosowali go w leczeniu ran, oparzeń słonecznych, reumatyzmu czy nerwobólów. Badania przeprowadzone przez francuskich naukowców w 2002 roku wykazały duże możliwości lecznicze oleju w procesie gojenia się ran i blizn. Testowano osoby posiadające rozległe blizny starsze niż 12 miesięcy. Już po 6 tygodniach stosowania oleju nastąpiła znaczna poprawa w wyglądzie blizn. Po 9 tygodniach codziennej aplikacji oleju tamanu na blizny, okazało się, że blizny uległy znacznemu pomniejszeniu i rozjaśnieniu.  Wyniki badań zostały opublikowane w International Journal of Cosmetic Science. Na przestrzeni kolejnych lat liczne badania potwierdzały tylko, że olej tamanu posiada silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe, wspomaga leczenie trądziku, szybszą regenerację skóry.

Badania prowadzone przez francuskich naukowców nad działaniem oleju tamanu jako filtra przeciwsłonecznego w preparatch kosmetycznych wqykazały wysokie właściwości promieniochronne nawet w bardzo niskiej koncentracji. Uważa się, że olej tamanu stanowi nowy typ naturalnego filtra UV, gdyż przy dużej skuteczności pochłaniania promieni nie działa cytotoksycznie na wrażliwą skórą wokół oczu- jak większość chemicznych filtrów przeciwsłonecznych.

Olej tamanu- dla kogo polecany

Olej tamanu z powodzeniem może być stosowany dla każdego typu cery. Sprawdzi się zarówno przy cerze trądzikowej, tłustej, skłonnej do zaskórników, jak i mieszanej czy suchej i wrażliwej. Dzięki swym właściwościom łagodzącym polecany jest cerze skłonnej do alergii, wykazując silne działanie antybakteryjne i odkażające będzie idealnym rozwiązaniem dla cery problematycznej, skłonnej do stanów zapalnych, wykwitów skórnych oraz tej nadmiernie przetłuszczającej się. Polecany dla osób, których cera została dotknięta trądzikiem różowatym. Jest olejem lekkim, szybko schnącym i nie zapychającym, tak więc posiadaczki cer tłustych i mieszanych z pewnością go polubią. Natomiast osoby o cerze zniszczonej, dojrzałej skorzystają z przeciwzmarszczkowych i silnie regenerujących właściwości tego oleju. Olej tamanu- z udowodnionym działaniem- można stosować na partie ciała dotknięte bliznami, rozstępami, a także na skórę głowy, chcąc zmniejszyć przetłuszczanie oraz zwalczyć łupież.

Czy w EkoKrem znajdziemy olej tamanu?

Oczywiście, że tak. Działanie niemalże każdego składnika produktu końcowego, przed jego wypuszczeniem do obrotu, jest skrupulatnie przez nad badane i testowane. Najpierw testujemy produkt/ składnik na sobie i przy bardzo zadowalającym efekcie- kierujemy kosmetyk do badań laboratoryjnych, które potwierdzają deklarowane przez nas działanie.

Nie inaczej podeszliśmy do Kremu do cery mieszanej z olejem tamanu, który zyskał szerokie grono zadowolonych klientek. Osoby posiadające cerę mieszaną, często problematyczną, z nawracającymi stanami zapalnymi, a zarazem przesuszoną i wymagającą nawilżenia i uspokojenia, wracają po nasz Krem, pisząc, że czyni cuda.

Czemu zawdzięcza takie działanie?

Bazę kremu stanowi Hydrolat lawendowy, znany ze swych właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uspokajających. Wzmocnieniem tego działania jest dodanie do kosmetyku olejku lawendowego o takich samym właściwościach. Nasz dzisiejszy „gość specjalny” czyli olej tamanu oraz olej z pachnotki zniweluje stany zapalne, wyciszy podrażnioną i alergiczną cerę oraz silnie ją zregeneruje. Za głębokie nawilżenie odpowiedzialny jest kwas hialuronowy, aloes, roślinna gliceryna oraz olej jojobaWitamina E oraz ekstrakt z zielonej herbaty doda blasku i witalności. Dodatek naturalnego konserwantu z rzodkwi i kokosa nie tylko zabezpieczy produkt przez zepsuciem, ale także podniesie poziom nawilżenia skóry.

Zachęcamy do poznania- na własnej skórze- cudownej mocy oleju tamanu, w czystej postaci lub jako składnika naszego Kremu, którego prosty i naturalny skład, zapewni Ci piękną i nieskazitelną cerę oraz komfort stosowania.

Już od dziś do piątku nasz wyjątkowy kosmetyk dostępny jest dla Ciebie w promocyjnej cenie.