Hydrolat z róży damasceńskiej- co warto o nim wiedzieć

Coraz cieplejsze dni zwiastują, że chyba na dobre zagościło już lato ! Jak wiemy, w tym okresie nasza skóra może ulegać przesuszaniu, dlatego szczególną uwagę warto zwrócić na hydrolaty, które wykazują szereg cennych właściwości dla każdego typu cery – w tym także suchej i odwodnionej. Znajdziecie je jako odrębne produkty lub też jako składnik dobrych kosmetyków naturalnych.

Czym jest hydrolat?

Hydrolaty, czyli wody kwiatowe, powstają na drodze destylacji z parą wodną płatków kwiatów lub innych części rośliny. Stanowią “produkt uboczny” w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Hydrolat w większości składa się z wody, jednak co istotne- zachowuje kluczowe w pielęgnacji składniki aktywne! Dzięki takim proporcjom, zadziała więc znacznie łagodniej, niż olejek eteryczny, a co dla niektórych istotne – posiada również bardziej delikatny zapach. Wody kwiatowe są bardzo chętnie stosowane w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów! Stanowią one także składnik bardzo wielu produktów pielęgnacyjnych, zwiększając ich dobroczynnie działanie.

Ekokrem od dawna swoje receptury tworzy na bazie hydrolatów.

Składy INCI naturalnych kosmetyków EkoKrem zaczynają się nie od zwykłej wody (Aqua), a właśnie od wody kwiatowej, co wskazuje na największą ich zawartość w kosmetyku. Dzięki temu produkt zawiera mnóstwo cennych substancji bioaktywnych pochodzących z natury.

Róża damasceńska- dlaczego taka cenna?

Ta cudowna roślina posiada nie tylko walory dekoracyjne i zapachowe. Wykorzystuje się ją także w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. W Azji, a także w Afryce Północnej róża damasceńska jest cennym produktem żywnościowym. Stosuje się ją jako dodatek do ciast, deserów, lodów, a także do mieszanek aromatycznych herbat. Osobiście sama wykorzystuję ją do robienia pysznych dżemów truskawkowo-różanych. Moje dzieci wprost za nimi przepadają. Tak więc jeśli jesteście miłośnikami domowych dżemów, koniecznie zaopatrzcie się w płatki tej wyjątkowej rośliny.

Różę damasceńską uprawia się w celach produkcyjnych w Bułgarii, Indiach, Turcji i Chinach.

Najlepsze jakościowo i aromatycznie surowce pochodzą z Bułgarii – Doliny Róż, gdzie panują specyficzne warunki klimatyczne. Mają one istotny wpływ na jakość i zapach kwiatów róży. Uprawa kwiatów w tym rejonie Bułgarii liczy sobie już setki lat.

Kwiaty róży są zbierane ręcznie raz  w roku – na przełomie wiosny i lata, tuż o świcie przed ich otwarciem, ponieważ wtedy, kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Wieloetapowa destylacja przeprowadzana jest tego samego dnia, w niskiej temperaturze, co pozwala na maksymalne zachowanie stabilności eterycznych związków. Płatki róży podgrzewane są w wielkich, specjalnych kadziach. Powstała para wodna skrapla się, krople olejku zbierane są z powierzchni wody, a sama woda staje się już wartościową wodą różaną czyli hydrolatem. Aby wyprodukować litr olejku potrzeba aż 3,5 tony kwiatów róży. Fakt ten wpływa na bardzo wysoką cenę olejków i absolutów z róży damasceńskiej, które uznaje się za towar luksusowy.

Właściwości i zastosowanie w kosmetyce Róży damasceńskiej

Hydrolat z róży damasceńskiej jest jedną z najbardziej “ekskluzywnych” wód kwiatowych.  Okazuje się bowiem, że jest produktem idealnym zarówno dla cer suchych, dojrzałych i wiotkich, jak również dla trądzikowych i atopowych!

Dodatkowo przepięknie pachnie, dlatego chętnie używany jest jako samodzielny produkt.

Działanie wody z róży damasceńskiej:

  • odświeżające, nawilżające, tonizujące
  • przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia
  • wzmacniające naczynia krwionośne i regulujące mikrokrążenie
  • rozjaśniające przebarwienia
  • wyraźnie wygładzające skórę
  • przeciwzmarszczkowe, anti-aging, poprawiające elastyczność naskórka
  • antyoksydacyjne
  • właściwości antyseptyczne, antybakteryjne
  • regulujące pracę gruczołów łojowych
  • odprężające, relaksacyjne, antystresowe (aromaterpia)

Róża damasceńska zawiera w swoich płatkach liczne witaminy, antocyjaniny, kwasy antyoksydanty, które odpowiadają za tak wielokierunkowe zbawienne działanie na naszą skórę.

Jak stosować hydrolat różany?

Hydrolaty można stosować w różnej formie – jako produkty samodzielne, albo łączyć je z innymi.  Oto przykłady:

  • Tonik do twarzy– w formie mgiełki, jako pełnowartościowy produkt przywracający pH skóry po myciu, a przed nałożeniem produktu nawilżającego !
  • Maseczka do twarzy– w przypadku sypkich masek np. glinkowych hydrolat skutecznie może zastępować wodę. Wzbogaci to dodatkowo maskę i uczyni ją bardziej obfitą w naturalne składniki
  • Dodatek do serum/kremu czy szamponu do włosów – dopełni działanie produktu
  • Mgiełka do ciała – orzeźwiająca mgiełka do ciała na bazie hydrolatu to zastrzyk naturalnych składników dla skóry
  • Dodatek do rytuałów pielęgnacyjnych–np. kąpieli,  masaży – z uwagi na fazę wodną, hydrolat jest świetnym “łącznikiem” pomiędzy skórą a np produktem olejowym
  • Woda perfumowana – w przypadku gatunku Rosa damascena, zapach ten cieszy się dużym uznaniem, dlatego z powodzeniem może stanowić “lekki perfum” .

Hydrolat z róży damasceńskiej w kosmetykach EkoKrem

W EkoKrem cenimy sobie “naturalne perełki”, dlatego w naszej ofercie nie brakuje produktów na bazie róży damasceńskiej. W swoim recepturach wykorzystujemy nie tylko opisywany w dzisiejszym blogu hydrolat różany, ale także luksusowy absolut z tej rośliny.

Gdzie je znajdziecie ?

  • Krem do cery naczynkowej z miłorzębem japońskim– bazę Waszego ulubionego kremu stanowi hydrolat z róży damasceńskiej, a wisienką na torcie jest dodanie do niego kilku kropli drogocennego absolutu z tej róży, który nadaje naszemu kosmetykowi cudowny i niezwykle wytworny zapach
  • Wzmacniający Tonik do twarzypierwszym składnikiem, jaki znajdziecie w tym toniku jest właśnie hydrolat z róży damasceńskiej– co świadczy o tym, że w ujęciu procentowym, jest go najwięcej;
  • Krem do cery dojrzałej z opuncją figową– wykorzystujemy tu silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe róży damasceńskiej, tak więc w naszym Bestsellerowym kremie do cery dojrzałej pierwsze miejsce w składzie zajmuje właśnie hydrolat z róży.

Hydrolat z róży damasceńskiej to luksusowy produkt, który na dobre powinien zagościć w Twojej łazience. Stosuj go samodzielnie lub też szukaj hydrolatów w kosmetykach naturalnych. Korzystaj z jego cudownych właściwości i ciesz się świeżą, gładką i promienną cerą, bez podrażnień i niespodzianek.