Tlenek cynku

to naturalny minerał będący jednocześnie pigmentem. Tlenek cynku wraz z dwutlenkiem tytanu należą do grupy filtrów fizycznych, nieorganicznych, mających zdolność rozpraszania światła. Nasz tlenek cynku został poddany procesowi mikronizacji, czyli rozdrobnieniu do drobnego pyłku, dzięki temu, zastosowany jako filtr fizyczny, nie powoduje efektu bielenia skóry, podnosi estetykę i komfort stosowania emulsji ochronnej.

Właściwości

tlenek cynku jako jedyny z tej grupy filtrów chroni skórę zarówno przed promieniami UVB jak i UVA. W przeciwieństwie do chemicznych filtrów ochronnych nie powoduje podrażnień skóry, jest dobrze przez nią tolerowany, dlatego kosmetyki z jego udziałem mogą być z powodzeniem stosowane przez małe dzieci, a także przez osoby z wrażliwą skórą. Tlenek cynku posiada dodatkowo silne właściwości gojące, łagodzące, antybakteryjne i przeciwtrądzikowe.

Dla kogo

stosowany jako substancja promieniochronna w kosmetykach na dzień, do każdego typu cery, także w preparatach ochronnych dla dzieci.

Witamina E

jest określana mianem witaminy młodości i płodności.

Właściwości

witamina E dodawana do preparatów kosmetycznych hamuje procesy starzenia się skóry, związane z niszczącym działaniem wolnych rodników. Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, wpływając efektywnie na odtwarzanie się nowej tkanki. Ponadto chroni ona przed wysuszeniem oraz osłabieniem elastyczności naskórka. Witamina E, wywierając działanie ochronne na lipidy błon komórkowych podwyższa zdolność wiązania wody przez skórę.

Dla kogo

polecana dla każdego rodzaju skóry, szczególnie jednak do cery suchej, dojrzałej, ze zmarszczkami.

Witamina C (tetraizopalmitynianu askorbylu)

witamina C w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu to innowacyjny i przełomowy składnik kosmetyczny!. Został opracowany w laboratoriach japońskich naukowców, którzy poszukiwali postaci witaminy C o równie wysokiej skuteczności i aktywności biologicznej jak kwas L-askorbinowy, lecz nie posiadającej jej wad w postaci niestabilności, trudnej przenikalności i drażniącego działania. Tetraizopalmitynianu askorbylu jest bardzo trwałą i stabilną (ok. 12 miesięcy) olejową postacią witaminy C.

Właściwości

witamina C jest związkiem o ogromnym znaczeniu dla organizmu i skóry: wpływa na wytwarzanie kolagenu, wspomaga gojenie, działa łagodząco i przeciwzapalnie oraz wzmacnia naczynka krwionośne. Jest także silnym i efektywnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki i wspomagającym ochronę przeciwsłoneczną.

Dla kogo

tetraizopalmitynianu askorbylu jest składnikiem szczególnie odpowiednim dla osób o cerze wrażliwej i naczynkowej, które nie tolerują tradycyjnej formy witaminy C. Dzięki tym cechom tetraizopalmitynianu askorbylu jest obecnie najskuteczniejszą i najdroższą pochodną witaminy C.

Wosk emulgujący NF (NationalFederation)

jest emulgatorem, dzięki któremu możliwe jest połączenie w kremie fazy olejowej z fazą wodną. Wosk ten powstał na bazie alkoholu cetylowego oraz związku o nazwie polisorbat 60 pozyskiwanego z olejów roślinnych, głównie z oleju kokosowego.

Wosk pszczeli (bielony)

to bardzo cenny produkt, którego właściwości wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu, głównie jednak w kosmetyce. Jest to wosk uzyskiwany poprzez stopienie plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły. Wosk pszczeli bielony otrzymuje się poprzez oczyszczanie żółtego wosku pszczelego (Cera flava); jest całkowicie pozbawiony zapachu.

Właściwości

według badań naukowych wosk zawiera ponad 300 dobroczynnych składników (witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy w tym tłuszczowe). Zawiera on głównie estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy. Ma działanie natłuszczające, ochronne, zapobiega wysuszaniu skóry. Uelastycznia i zmiękcza ją oraz nie pozwala na utratę wody przez naskórek. Wosk pszczeli stosowany jest także jako zagęszczacz i zmiękczacz skóry, ale również ma właściwości emulgujące.

Dla kogo

wosk stosowany jest w preparatach natłuszczających i nawilżających, dlatego osoby o suchej skórze mogą szukać preparatów z woskiem pszczelim w składzie.