Naturalna betaina

to aminokwas otrzymywany z buraka cukrowego, będący pochodną glicyny.

Właściwości

wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzi drażniące działanie detergentów oraz zwiększa objętość włosów, dlatego stanowi idealny dodatek do produktów myjących. Betaina idealnie łączy się z wodą i produktami podobnymi do niej, dodana do produktów myjących powoduje powstanie trwałej piany objętościowej, co stanowi alternatywę dla osób chcących ograniczyć stosowanie detergentów.
Dla kogo: polecana głównie osobom o wrażliwej skórze oraz tym wszystkim, którzy chcą uniknąć stosowania drażniących detergentów.

Olej abisyński

mało kto słyszał o tym oleju, choć tak naprawdę jest znany od dawna. Obecnie odkrywa się na nowo jego niepowtarzalne i cenne właściwości. Olej abisyński tłoczony jest z nasion modraka abisyńskiego, jednorocznej rośliny wywodzącej się głównie z Afryki.

Właściwości

nasiona tej rośliny zawierają ok. 60 % kwasu erukowego!, który decyduje o dobroczynnych właściwościach tego oleju. Stosowany w pielęgnacji skóry zapewnia intensywne nawilżenie, nawet przy bardzo wysuszonej skórze. Wygładza, uelastycznia skórę, pozostawiając ją miękką w dotyku. Olej ten szybko i łatwo się wchłania, nie zatyka porów i nie pozostawia tłustego filmu.

Dla kogo

polecany jest w przypadku skóry bardzo przesuszonej, zwiotczałej, a także w produktach przeciwzmarszczkowych.

Olej z awokado

to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado, pochodzących z drzewa Persea americana (Smaczliwka amerykańska). Zaliczany jest do grupy olei gęstych.

Właściwości

olej awokado jest bardzo cenionym olejem ze względu na dużą zawartość witamin: A, B, E, H, K, PP, F, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i protein. Odżywia skórę, działa przeciwalergicznie, hamuje parowanie wody ze skóry. Stanowi zatem doskonały środek odżywczy do skóry suchej, uszkodzonej, dojrzałej. Doskonale goi płytkie ubytki i zranienia w skórze, ma właściwości zmiękczające i okluzyjne. Dzięki absorbowaniu UVA i UVB chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem.

Dla kogo

olej ten używany jest do pielęgnacji skóry bardzo suchej, łuszczącej się. Zalecany jest także do skóry wrażliwej, dojrzałej, starzejącej się, z problemami.

Olej Jojoba

od strony chemicznej olej jojoba jest płynnym woskiem, który dla ułatwienia nazywamy olejem. W temperaturze pokojowej jest ciekły, natomiast po schłodzeniu matowieje i twardnieje. Uzyskiwany jest drogą mechanicznego tłoczenia z ziaren Simmondisia chinensis – drzewiastego, wiecznie zielonego, pustynnego krzewu pochodzącego ze wschodniej Azji.

Właściwości

olej jojoba wykazuje duże powinowactwo do ludzkiego sebum, dzięki czemu skutecznie hamuje wysychanie skóry, która staje się odpowiednio nawilżona, miękka i jędrna. Olej odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Pomimo, iż jest woskiem niezwykle szybko się wchłania, pozostawiając na skórze atłasowe, nie tłuste uczucie. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a ponadto jest naturalnym filtrem UV.

Dla kogo

olej polecany jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Jest wykorzystywany także do pielęgnacji skóry starzejącej się.

Olej konopny (nierafinowany)

olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej Cannabis sativa, pochodzącej z upraw ekologicznych. Nasz olej posiada certyfikat ECOCERTU.

Właściwości

olej ten nazywany jest najbardziej „zbilansowanym olejem” gdyż jednocześnie zawiera w dużych ilościach nienasycone kwasy tłuszczowe (81%) oraz potrzebną ilość kwasów nasyconych. NNKT poprzez swą zdolność wnikania w warstwę lipidową skóry wzmacniają zniszczone komórki sprawiając, że skóra wygląda młodo. Kwasy nasycone tworzą natomiast na skórze barierę ochronną spowalniającą m.in. parowanie wody. Olej ten wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne i przeciwstarzeniowe. Łagodzi podrażnienia i regeneruje.

Dla kogo

polecany do traktowania skóry bardzo suchej, wrażliwej, zniszczonej; także w preparatach dla dzieci.

Olej z pestek winogron (nierafinowany)

to olej 100% czysty, naturalny, wytwarzany metodą tłoczenia na zimno nasion winorośli właściwej Vitis vinifera.

Właściwości

olej wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 80%), które wpływają na odpowiednie nawodnienie, nawilżenie, elastyczność i napięcie skóry. Nadaje skórze jedwabiste uczucie, zmiękcza ją, a dzięki temu, że jest świetnie przez nią wchłaniany, nie pozostawia wrażenia tłustości. Olej charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E przez co wykazuje działanie przeciwrodnikowe, hamuje procesy starzenia się skóry. Ponadto zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, minerały i lecytynę.

Dla kogo

polecany w kosmetykach do cery suchej, delikatnej, także w kosmetyce przeciwstarzeniowej.

Olej monoi

olej pochodzący z francuskiej Polinezji, otrzymywany w procesie maceracji świeżych kwiatów gardenii w zimno tłoczonym oleju kokosowym. Poniżej 25 przybiera on postać stałą, powyżej tej temperatury jest płynny.

Właściwości

„Monoi” co starym języku krajowców oznacza „pachnący”, łączy w sobie właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego z egzotycznym i wyjątkowym zapachem kwiatów gardenii.

Dla kogo

polecany dla każdego typu cery/skóry.

Olej z nasion słodkich migdałów

należy on do najbardziej uniwersalnych olejów kosmetycznych. Pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego Prunus amygdalus.

Właściwości

olej ten jest bardzo dobrym emolientem, zmiękcza, wygładza i  nawilża skórę, szczególnie kiedy stosujemy go systematycznie. Ma lekką konsystencję, dlatego też nie pozostawia tłustego filtru na skórze.

Dla kogo

jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, szczególnie jednak skóry suchej, wrażliwej. Jest także polecany w pielęgnacji delikatnej skóry dzieci (odparzenia, ciemieniucha).

Olej z nasion opuncji (nierafinowany)

najdroższy olej na rynku wytłaczany na zimno z drobnych pestek owoców opuncji pochodzącej z ekologicznych upraw w Maroku. Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji potrzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji.

Właściwości

olej wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 80%), które wpływają na odpowiednie nawodnienie, nawilżenie, elastyczność i napięcie skóry oraz na wzmocnienie bariery lipidowej skóry. Charakteryzuje się również wysokim poziomem fitosteroli, które wzmacniają barierę ochronną skóry, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, pobudzają regenerację i gojenie się naskórka, działają silnie przeciwzmarszczkowo. Olej zawiera także witaminę E, dzięki czemu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Dla kogo

polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji, zniszczonej, ze zmarszczkami

Olej z nasion bawełny

lekki, jasnożółty olej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion bawełny Gossypium (Cotton).

Właściwości

olej ten dzięki wysokiej zawartości niezbędnych dla organizmu NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych) bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Regeneruje suchą i podrażnioną cerę, bez obaw może być stosowany także do pielęgnacji skóry alergicznej. Ponieważ jest lekki szybko wnika w głąb skóry, doskonale ją odżywiając i nawilżając. Przywraca skórze elastyczność dlatego z powodzeniem może być stosowany do pielęgnacji skóry z pierwszymi oznakami starzenia.

Dla kogo

polecany do traktowania skóry bardzo suchej, wrażliwej, zniszczonej.

Olej z kiełków pszenicy

to pomarańczowy, gęsty olej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno kiełków (zarodków) pszenicy.

Właściwości

olej ten dzięki wysokiej zawartości niezbędnych dla organizmu NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych) bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Spośród wszystkich olejów, charakteryzuje się najwyższą zawartością witaminy E. Bogaty w składniki odżywcze, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 jest doskonałym składnikiem na podrażnienia, stany zapalne, uszkodzenia skóry i defekty spowodowane starzeniem się skóry. Chroni włosy przed utratą koloru i zapobiega łysieniu.

Dla kogo

jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, cery mieszanej oraz w łagodnych szamponach do włosów, głównie przeciwłupieżowych.

Olej arganowy

olej ten nazywany „płynnym złotem” należy do jednych z najdroższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Aby otrzymać litr oleju potrzeba zużyć 30 kg owoców – roczny plon z 6-7 drzew arganii żelaznej.

Właściwości

olej arganowy jest cenionym kosmetykiem, głównie z powodu właściwości odżywczych, nawilżających, kojących, regenerujących, przeciwutleniających i właściwości restrukturyzacji. Odbudowuje warstwę ochronną skóry, zwiększa odżywienie komórek skóry i przeciwdziała starzeniu się. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi (jest naturalnym filtrem UV).

Dla kogo

jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, suchej.

Olej kokosowy (nierafinowany)

olej kokosowy uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno kopry Cocos nucifera L. powszechnie znanej jako kokos lub drzewo kokosowe. W temperaturze poniżej 25°C przybiera postać stałą, stąd często jest nazywany masłem kokosowym. Posiada piękny, kokosowy zapach.

Właściwości

jest bardzo dobrym emolientem- łagodzi uczucie suchości, szorstkości, pieczenia, zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry suchej, a także pomaga przywrócić właściwy poziom jej nawilżenia. To niezwykle delikatny olej, nie powodujący alergii i podrażnień.

Dla kogo

olej kokosowy stosowany jest ponadto jako emolient w kremach dla bardzo suchej i pękającej skóry, a także w kosmetykach dla dzieci i niemowląt.

Olej kokosowy (frakcjonowany)

to stabilny olej o konsystencji płynnej; bezbarwny i bezzapachowy.

Właściwości

posiada wiele unikalnych cech: nie zatyka porów skóry (w przeciwieństwie do niefrakcjonowanego oleju kokosowego jest lżejszy), nawilża suchą skórę oraz koi podrażnienia.

Dla kogo

stosowany w kosmetyce do produkcji kremów, balsamów, środków do pielęgnacji włosów; wykorzystywany często przez masażystów (dobre właściwości poślizgowe).

Olej rycynowy

pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa Ricinus communis w procesie wytłaczania na zimno gniazd nasiennych rącznika pospolitego.

Właściwości

tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głównym składnikiem szminek i błyszczyków.

Dla kogo

w formie bezpośredniej polecany jest na włosy oraz jako środek wzmacniający rzęsy, w kremach i błyszczykach występuje zawsze jako jeden z olejów składowych, gdyż w dużych ilościach może wysuszać skórę.

Olej ryżowy

otrzymywany jest w procesie tłoczenia z nasion ryżu Oryza sativa. Ciekawostką jest to, iż Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery, a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą, o jednolitej i delikatnej strukturze.

Właściwości

olej ryżowy jest skutecznym przeciwutleniaczem o szerokim spektrum działania. Dzięki właściwościom silnie antyoksydacyjnym hamuje procesy degeneracyjne skóry, a stymuluje procesy naprawcze, co sprzyja odmłodzeniu skóry, zmniejszeniu zmarszczek, poprawie jej zdrowia i wyglądu. Olej ten silnie chroni skórę przed słońcem, zawiera naturalne filtry UV. Jest bardzo delikatny, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Dla kogo

olej z otrąb ryżowych uważany jest za olej hipoalergiczny, odpowiedni jest dla każdego rodzaju skóry, ale z powodu swoich właściwości polecany jest dla skóry dojrzałej, delikatnej lub wrażliwej. Szczególnie przydatny jest w produktach dla pielęgnacji dzieci, skóry twarzy i włosów.

Olej z owoców dzikiej róży

olej ten tłoczony na zimno, jest prawdziwym skarbem dla naszej skóry!. Otrzymuje się go poprzez wyciskanie owoców dzikiej róży Rosa Canina. Nasz olej posiada Certyfikat organizacji Soil Association.

Właściwości

olej z dzikiej róży jest silnym antyoksydantem, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały nadaje skórze drugą młodość. Wyraźnie spowalnia proces starzenia się skóry, redukuje zmarszczki i bruzdy, poprawia elastyczność skóry i jej poziom nawilżenia. Dzięki wysokiej zawartości witamin A i C wzmacnia naczynia włosowate, stanowi więc doskonałe remedium na rozszerzone i pękające naczynia krwionośne.

Dla kogo

olej odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, zwłaszcza dojrzałej, suchej, zmęczonej, z problemami naczyniowymi, wrażliwej.

Olej z pachnotki (perilla)

olej ten tłoczony jest na zimno z owoców jednorocznej rośliny oleistej- Pachnotki zwyczajnej Perilla Ocymoides.

Właściwości

dzięki rekordowej wśród olejów roślinnych zawartości NNKT omega-3, antyoksydantów, antocyjanów i flawonoidów olej wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, łagodzi swędzenie i zaczerwienienie skóry. Ten lekki olej wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając jędrność skóry oraz redukując zmarszczki.

Dla kogo

kombinacja kwasów tłuszczowych sprawia, że nadaje się do każdego typu skóry problematycznej: trądzikowej (przeciwzapalny, przyspiesza gojenie, nie zapycha, nie jest pożywką dla drobnoustrojów), atopowej (łagodzi stany zapalne, koi świąd, regeneruje), poparzonej i podrażnionej.

Olej z czarnuszki

olej z czarnuszki zwany olejem faraonów, doceniany był już w Starożytności. To przejrzysty, zielono brązowy płyn, o intensywnym zapachu pozyskiwany z jednorocznej rośliny o nazwie czarnuszka siewna- Nigella damascena. Nasz olej nie jest poddany rafinacji, jest surowy, tłoczony na zimno.

Właściwości

o znakomitej przydatności oleju z czarnuszki decyduje jej bogaty skład: NNKT, fitosterole, naturalne tokoferole i olejki eteryczne: nigellon i tymochinon odpowiedzialne za silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne tego surowca. Olej chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę. Ze względu na właściwości przeciwzapalne olej z czarnuszki polecany jest w pielęgnacji skóry głowy, niwelując świąd, podrażnienia, łupież, a nawet łuszczycę.

Dla kogo

olej polecany jest do skóry dojrzałej, mieszanej, trądzikowej i alergicznej; także w kosmetykach do pielęgnacji wrażliwej, alergicznej skóry głowy.

Olej z pestek malin

olej ten budzi duże zainteresowanie dopiero od niedawna i pomimo niezwykle cennych właściwości, w kosmetyce używany jest dość rzadko. Powodem tego jest cena- jest jednym z najdroższych olejów ze względu na wyjątkowo pracochłonny sposób otrzymywania tego produktu (potrzeba ogromnej ilości malin, aby pozyskać niewielką ilość oleju).

Właściwości

cudowne wręcz działanie oleju z pestek malin w produktach kosmetycznych opiera się głównie na właściwościach przeciwzapalnych: działa kojąco na podrażnienia, sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Zawiera wysoką ilość (ponad 80 %) NNKT, dzięki czemu wykazuje silne działanie nawilżające, kondycjonujące, zabezpiecza barierę ochronną naskórka, utrzymuje wilgoć, zmniejszając utratę wody przez naskórek. Dzięki olejowi z pestek malin skóra zyskuje jędrność, staje się miękka i gładka, zwiększa się produkcja kolagenu i elastyny tym samym wygładzają się zmarszczki. Ponadto olej ten pełni funkcję naturalnego filtru przeciwpromieniowego w zakresie UVA i UVB (własności ochronne oleju porównywane są z filtrami mineralnymi)!. Jest silnym antyoksydantem zmiatającym wolne rodniki, tym samym chroni przed fotostarzeniem skóry.

Dla kogo

olej z pestek malin znajduje zastosowanie w kosmetykach dla każdego typu cery: zarówno tłustej jak i suchej; polecany w produktach przeciwzmarszczkowych anty-aging, stosowany w kremach dla skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień, a także w preparatach na dzień wzmacniając ochronę przeciwsłoneczną.

Olej z pestek śliwki

to olej tłoczony metodą ” na zimno „, otrzymywany z nasion Śliwki domowej – Prunus domestica. Olej ma kolor złoty do ciemnożółtego i wspaniały soczysty zapach charakterystyczny dla dojrzałego owocu, przechodzący do zapachu migdałów i marcepanu.

Właściwości

olej śliwkowy jest biolejem o wysokiej użyteczności kosmetycznej z uwagi na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). To delikatny, lekki, łatwo rozprowadzalny olej, który szybko i głęboko wnika w skórę, dzięki czemu po aplikacji nie odczuwa się nadmiernej tłustości. Wchłania się idealnie pozostawiając skórę jedwabiście suchą. Czyni ją ponadto miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie.

Dla kogo

polecamy do stosowania w produktach do skóry dojrzałej, wrażliwej i suchej.

Olej tamanu (nierafinowany)

olej ten otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu Calophyllum Inophyllum, rosnącego w tropikalnych częściach Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku. Aby otrzymać 5 kg oleju tamanu, potrzeba zużyć aż 100 kg owoców tamanu, co jest jednym z czynników wpływających na jego wysoką cenę.

Właściwości

niezwykłe właściwości tego oleju znane są nie tylko z tradycji ludowych, ale poparte są licznymi badaniami naukowymi. Ich wyjątkowość wynika z obecności dwóch głównych substancji aktywnych- kwasu kalofillowego i kallofilloidyny- naturalnych flawonoidów o działaniu silnie gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym. Olej ten zaliczany jest do bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Ważnym faktem jest też, że olej tamanu stanowi świetny filtr naturalny, którego współczynnik ochrony przeciwsłonecznej- SPF wynosi 18-22 – czyli jest wyjątkowo wysoki jak na substancję naturalną.

Dla kogo

polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej, także z rozstępami i bliznami.

Olejek eteryczny z pomarańczy

olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Olejek pomarańczowy uzyskuje się przez wyciskanie (tłoczenie) na zimno skórek pomarańczy słodkiej.

Właściwości

główny składnik olejku pomarańczowego D-limonen, posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, antynowotworowe oraz hamujące aktywność enzymu elastazy. Dzięki temu zapobiega degradacji elastyny, białka, które razem z kolagenem odpowiadają za sprężystość i jędrność skóry. Ponadto olejek ten budzi uczucie relaksu, dobrego samopoczucia, łagodzi napięcia nerwowe, rozładowuje stresy, pomaga przy bezsenności i depresji.

Dla kogo

polecany jako dodatek do kosmetyków o właściwościach przeciwstarzeniowych, a także jako swoista aromaterapia.

Olejek eteryczny geraniowy

olejek otrzymywany jest w procesie destylacji liści pelargonii wonnej Pelargonum Graveolens, zwanej potocznie geranium. Zapach olejku geraniowego jest kwiatowo-ziołowy z nutą różaną i cytrusowo-miętową. Najliczniej występującymi składnikami olejku geraniowego są: geraniol i citronellol (w sumie około 70%).

Właściwości

do najważniejszych właściwości olejku geraniowego z pewnością można zaliczyć jego umiejętność regulowania procesów zachodzących w skórze. Leczy on łojotok i trądzik. Koi podrażnienia i oparzenia, a jednocześnie ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, pobudzające układ odpornościowy. Działa uspokajająco i tonizująco na system nerwowy, dodaje energii, łagodzi bóle głowy oraz objawy towarzyszące menopauzie.

Dla kogo

używany jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczyniowymi, tłustej, trądzikowej, oraz w preparatach regenerujących dla skóry uszkodzonej, przesuszonej.

Olejek eteryczny lawendowy

naturalny olejek lawendowy uzyskany w wyniku destylacji drobnych kwiatów lawendy wąskolistnej Lavendula angustifolia. Olejek charakteryzuje się czystym, delikatnym zapachem kwiatowym.

Właściwości

to jeden z najbardziej uniwersalnych olejków eterycznych posiadających właściwości odkażające, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne. Stosuje się go przy chorobach skórnych, takich jak stany zapalne, podrażnienia, rany i odparzenia. Olejek zabija bakterie, powodujące infekcje skóry, wygładza ją, obniża nadprodukcje łoju, zapobiega występowaniu blizn. Jest świetnym środkiem uspokajającym i przyspieszającym zasypianie.

Dla kogo

w kosmetyce wykorzystywany jest często w preparatach do cery suchej, wrażliwej, z wszelkiego rodzaju dermatozami.

Olejek eteryczny z drzewa różanego

naturalny olejek z drzewa różanego uzyskany w wyniku destylacji rozdrobnionego na wióry drewna brazylijskiej odmiany drzewa różanego. Posiada zapach korzenno-drzewno-kwiatowy z nutami kamfory i gałki muszkatołowej.

Właściwości

doskonale ożywia, relaksuje i rewitalizuje organizm w preparatach antystarzeniowych, pobudza regenerację tkanek oraz łagodzi bóle głowy spowodowane napięciem i przemęczeniem. Olejek ten jest łagodny w działaniu, nie powoduje podrażnień oraz nie jest uczulający podczas kontaktu ze słońcem.

Dla kogo

w kosmetyce wykorzystywany jest często w preparatach do cery dojrzałej, gdyż posiada działanie przeciwzmarszczkowe, uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek.

Olejek (absolut) champaka

drogocenny olejek otrzymywany w wyniku ekstrakcji kwiatów drzewa Michelia Champaca pochodzącego z Indii, drzewa cenionego głównie ze względu na wspaniałe kwiaty o niespotykanym zapachu.

Właściwości

wygładza zmarszczki, koi cerę podrażnioną, suchą, zniszczoną i atakowaną przez stany zapalne. Odpręża i uspokaja. Posiada piękny, pełnokwiatowy zapach, który należy w świecie perfum do rzadkich i najbardziej luksusowych. Jest nutą przewodnią w jednych z najdroższych perfum na świecie o niezwykle eleganckim i lekko zmysłowym zapachu-Joy Jeana Patou. Champaka jest też obecny w jednym z najlepiej sprzedających się zapachów – J`adore Christaina Diora, stworzonym z myślą o kobietach zmysłowych i nie ukrywających swoich uczuć oraz w Euphoria – C. Kleina.

Olejowy ekstrakt z rozmarynu

to rozpuszczalny w tłuszczach, naturalny i silny przeciwutleniacz.

Właściwości

działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz chroni skórę przed działaniem promieniowania UV.

Dla kogo

stosowany w kremach do twarzy i ciała o działaniu ujędrniającym i uelastyczniającym, a także łagodzącym podrażnienia posłoneczne.

Skwalan

to substancja aktywna będąca naturalnym składnikiem ludzkiego sebum. Skwalan zawarty w kremie jest produktem całkowicie roślinnym, otrzymywanym z oliwy z oliwek. Z oliwy destylowany jest skwalen, a następnie przekształcany jest do stabilnej formy czyli skwalanu. Począwszy od 25 roku życia, ilość skwalenu w skórze maleje i w granicach 50 roku życia spada poniżej 5%.

Właściwości

ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające. Zmiękcza skórę, poprawia elastyczność, zmniejsza zmarszczki. Jest silnym antyoksydantem, chroni lipidowe struktury skóry przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV. Łatwo się wchłania, dlatego przyspiesza przenoszenie substancji aktywnych w głąb skóry.

Dla kogo

polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu, a także jako produkt hypoalergiczny jest opcją dla cer bardzo wrażliwych.

Skrobia kukurydziana

to półprodukt pochodzenia naturalnego. Nazywana także maizeną, pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Ma biały kolor i nie posiada smaku, ani zapachu.

Właściwości

zapewnia gęstszą konsystencję kosmetyku i zmniejsza tłuste uczucie na skórze. Dzięki jej zawartości kosmetyk szybciej się wchłania. Skrobię kukurydzianą możemy znaleźć przede wszystkim w składzie kosmetyków takich jak pudry matujące, brązery i róże, podkłady do twarzy; jest także podstawowym składnikiem w tak zwanych suchych szamponach.

SLP

ciekły emulgator pochodzenia roślinnego, posiadający certyfikat ECOCERTU, tworzący stabilne emulsje z olejami roślinnymi.