Jedwab w płynie (hydrolizat protein jedwabiu)

ekskluzywny składnik nadający kremom jedwabistą konsystencję i delikatne wykończenie.

Właściwości

proteiny jedwabiu są doskonałym materiałem budulcowym, zdolnym do przenikania do zewnętrznych warstw naskórka. Proteina jedwabiu sprawia, że skóra staje się przyjemna w dotyku i jedwabiście gładka, w pełni nawilżona i zregenerowana.

Dla kogo

stosowany do pielęgnacji skóry, włosów, ciała i paznokci.

Kofeina

Kofeinę znaleźć można w największych ilościach w liściach i nasionach kawy, herbaty i yerba mate, w nasionach guarany, a także w mniejszych ilościach w kakao, orzechach kola czy ostrokrzewie paragwajskim. Może też, jako czysty związek, być pozyskiwana na drodze syntezy chemicznej.

Właściwości

poza właściwościami pobudzającymi, kofeina cieszy się dużym uznaniem jako wszechstronnie działający składnik kosmetyczny. Jako alkaloid o właściwościach antyoksydacyjnych chroni komórki przed szkodliwym działaniem słońca. Obniża prawdopodobieństwo rozwinięcia się raka skóry po ekspozycji na promieniowanie UVB, gdyż zawiera naturalne filtry UV. Dzięki działaniom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, zwalcza niedoskonałości skóry, niweluje uciążliwe cienie pod oczami oraz przebarwienia. Zawarte w kofeinie związki polifenolowe opóźniają proces rozkładu witaminy C i tym samym wygładzają nierówności skóry i zapobiegają powstawaniu nowych.

Dla kogo

kofeina jest częstym składnikiem preparatów pod oczy likwidujących obrzęki oraz poprawiających mikrokrążenie, kosmetyków antycellulitowych i ujędrniających, a także odżywek i szamponów do włosów.

Kolagen i elastyna

słowo „kolagen” wywodzi się z języka greckiego i oznacza: cola- klej, genno-rodzić. Te słowa w pełni oddają istotę kolagenu- klejogenny. Występuje on we wszystkich narządach służąc jako substancja spajająca komórki. W organizmie kolagen występuje w parze z elastyną. Organizm ludzki produkuje ją do 25 roku życia, a całkowity jej zanik następuje pomiędzy 40 a 50 rokiem, skóra staje się sucha i mało elastyczna. Fizjologicznie tego procesu nie da się zatrzymać, ale stosując preparaty kosmetyczne zawierające elastynę z kolagenem, możemy uzyskać widoczne efekty prawidłowego nawilżenia.

Właściwości

kolagen jako aktywny składnik preparatów kosmetycznych spełnia funkcję naturalnego środka nawilżającego skórę, jednocześnie mając istotny wpływ na jej ochronę przed procesami starzenia się. Dodatek elastyny zwiększa sprężystość i elastyczność skóry, wygładza ją, silnie nawilża i regeneruje.

Dla kogo

polecany szczególnie w produktach dla cery dojrzałej i suchej.

Kompleks z algami morskimi

jest to botaniczny kompleks ekstraktów algowych, w skład którego wchodzą: ascophyllum, spirulina, laminaria, morszczyn i nori.

Właściwości

skład ekstraktu został specjalnie opracowany z myślą o działaniu intensywnie regenerującym oraz nawilżającym. Idealnie leczy stany zapalne oraz podrażnienia, przywracając ulgę oraz równowagę lipidową skórze.

Dla kogo

wykorzystywany w preparatach regenerująco-nawilżających twarzy oraz w pielęgnacji skóry wokół oczu.

Konserwant Leucidal Eko

to nowy, naturalny środek konserwujący pochodzenia roślinnego oparty na antybakteryjnych peptydach, które powstają w procesie fermentacji rzodkwi przez przyjazne dla człowieka bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Leuconostoc kimchii.

Właściwości

jest przyjazny dla skóry, stanowi alternatywę dla tradycyjnych, syntetycznych konserwantów. Chroni skutecznie preparat kosmetyczny przed bakteriami. Posiada też nietypową dla konserwantów i bardzo korzystną dla skóry właściwość: zastosowany w stężeniu 1%, podnosi jej nawilżenie o 10%. Konserwant Leucidal Eko jest akceptowany przez ECOCERT jako środek konserwujący w certyfikowanych kosmetykach.

Korund kosmetyczny

to inaczej tlenek glinu w postaci kryształków o średnicy ok. 100 mikrometrów. Jest wykorzystywany do zabiegów mikrodermabrazji zarówno w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych, jak i w domowym zaciszu jako etap przygotowawczy do zabiegów kosmetycznych na twarz i ciało.

Właściwości

szlachetny korund przeznaczony jest do mechanicznego mikropeelingu zewnętrznych warstw skóry. Usuwa martwe komórki naskórka, zapewnia masaż skóry, pobudzając jej naturalny metabolizm, dzięki czemu substancje aktywne zawarte w maseczkach kosmetycznych, balsamach i kremach docierają do głębszych warstw skóry, co sprawia, że ich działanie jest bardziej efektywne. Korund nie zawiera alergenów, barwników i konserwantów. Jest bezzapachowy. Nie uczula i nie podrażnia skóry.

Kwas Hialuronowy

to jeden z najwartościowszych składników kosmetycznych. Pomimo, iż w nazwie występuje słowo „kwas”, to nie ma on nic wspólnego z typowymi kwasami hydroksylowymi. Kwas hialuronowy występuje naturalnie w organizmie człowieka. W młodej skórze jest go pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość. Z wiekiem jednak ilość kwasu maleje, skóra traci zdolność wiązania wody- powstają zmarszczki!

Właściwości

działanie nawilżające kwasu hialuronowego związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych.

Dla kogo

odpowiedni dla wszystkich rodzajów cery, głównie jednak dla cery suchej, dojrzałej.

Kwas mlekowy

otrzymywany jest dzięki fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach.

Właściwości

ten niezwykły składnik kosmetyków posiada szereg zalet, do których trzeba zaliczyć: złuszczanie skóry, usuwanie przebarwień, spłycanie zmarszczek, likwidacja trądziku czy utrzymywanie naturalnego pH skóry. Regularne stosowanie kosmetyków z kwasem mlekowym odmładza naskórek i spłyca zmarszczki, dzięki stopniowemu złuszczaniu obumarłych komórek warstwy rogowej. Szybciej złuszczane komórki powodują wzrost nowych komórek. Pozbawiony warstwy zrogowociałych komórek „młody” naskórek kilkakrotnie lepiej wchłania substancje odżywcze.

Dla kogo

stosowany jako regulator pH; dla każdego typu cery, ze szczególnym uwzględnieniem skóry tłustej skłonnej do trądziku.

Macerat z kasztanowca

to nierafinowany olejowy ekstrakt uzyskany z nasion kasztanowca w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. Łączy w sobie cenne właściwości ekstrahowanej rośliny oraz oleju słonecznikowego.

Właściwości

główną substancją aktywną maceratu jest escyna, która uszczelnia, wzmacnia oraz przywraca elastyczność naczyniom krwionośnym. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, łagodnie ściągająco. Dzięki temu macerat jest doskonałym środkiem pielęgnującym dla osób z wrażliwą cerą naczynkową, z tendencją do obrzęków i żylaków.

Dla kogo

do pielęgnacji cery wrażliwej z pękającymi naczynkami.

Macerat z nagietka

to olejowy ekstrakt roślinny uzyskany w wyniku maceracji części roślin w bazowym oleju zimnotłoczonym. W wyniku moczenia roślin cenne substancje aktywne w nich zawarte przenikają do oleju. Użyty w kremie macerat powstał w procesie macerowania żółto-pomarańczowych kwiatów nagietka Calendula officinalis w oliwie z oliwek.

Właściwości

olejowy wyciąg z nagietka lekarskiego zmniejsza kruchość naczyń włosowatych, uszczelnia je, obkurcza i zapobiega ich pękaniu. Ma także silne działanie gojące, regenerujące i przeciwzapalne, które jest związane głównie z obecnością karotenów i flawonoidów.

Dla kogo

macerat polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, delikatnej, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi.

Masło shea (karite) nierafinowane

wytwarzane jest z orzechów drzewa Masłosza, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki. Zastosowane w kremie masło ma postać nie oczyszczoną, znacznie droższą i cenniejszą.

Właściwości

jego cudownych zalet i właściwości nie sposób wymieniać. Shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem. Ponadto zawiera ono witaminę F która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność. Karite jest także naturalnym filtrem słonecznym. W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni. Nakładane na skórę tworzy delikatną, ochronną, pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na bardzo delikatnych częściach ciała (jak np. skóra pod oczami).

Dla kogo

stosowany dla wszystkich rodzajów skóry, ale głównie suchej, podrażnionej (z oparzeniami).

Masło Kakaowe

to naturalne, surowe masło wytłaczane metodą na zimno z nasion drzewa kakaowego Theobroma Cacao. W temperaturze pokojowej masło kakaowe ma konsystencję stałą, a ze względu na temperaturę topnienia zbliżoną do ciepłoty ludzkiego ciała (profil topnienia 35-40ºC), łatwo rozprowadza się je na jego powierzchni.

Właściwości

masło kakaowe zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry w ciągu dnia, dlatego można je również znaleźć w kosmetykach kolorowych: pomadkach, pudrach czy fluidach. Zmniejsza skłonność do pękania skóry, szczególnie w kącikach ust, dlatego może być wykorzystywany jako naturalny produkt ochraniający te wrażliwą część ciała. Wysoka zawartość magnezu nadaje masłu kakaowemu właściwości wzmacniające skórę, a duża zawartość kwasu oleinowego nadaje mu właściwości nawilżające i regenerujące skórę. Konsystencja masła sprawia, że tłuszcz ten wykorzystuje się również jako naturalny utwardzacz kosmetyków.

Dla kogo

polecane do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej.

Masło oliwne

masło z oliwek otrzymywane jest poprzez uwodornienie tłoczonego na zimno oleju z dojrzałych owoców oliwki śródziemnomorskiej.

Właściwości

masło, podobnie jak olej z oliwek, bogate jest w odżywcze składniki. Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych zawiera także glicerydy, skwalan, lecytynę, fitosterole, witaminy, polifenole lipofilne i inne. Związki te powodują, iż masło wykazuje właściwości silnie nawilżające, natłuszczające i regeneracyjne, odżywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. Wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe poprawiając elastyczność, jędrność i spójność skóry.

Dla kogo

masło z oliwek jest polecane przede wszystkim dla osób o cerze suchej i bardzo suchej, łuszczącej się i popękanej.

Mleczan sodu

jest jednym z wielu związków występujących w naturalnym czynniku nawilżającym NMF (Natural Moisturizing Factor) znajdującym się na powierzchni naszej skóry i utrzymującym w niej odpowiedni poziom wilgoci.

Właściwości

jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające (podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe. Posiada także inną, bardzo istotną cechę- podwyższa poziom pH kosmetyku, jeśli zachodzi taka konieczność. Ponadto odgrywa rolę substancji stabilizującej, dzięki której niestabilny mocznik zawarty w kremie nie ulega hydrolizie (rozpadowi).

Dla kogo

polecany do każdego rodzaju cery, szczególnie do kosmetyków przeznaczonych dla cery skłonnej do podrażnień, suchej.

Mocznik

mocznik jest substancją naturalnie występującą w organizmie, powstającą w wyniku przemiany białek, odpowiadającą za prawidłowe nawodnienie naskórka. Jego niedobór objawia się swędzącą i łuszczącą skórą.

Właściwości

to higroskopijny, biały proszek, który przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować z naskórka. Działanie mocznika uzależnione jest od jego stężenia w danym preparacie. W naszym kremie występuje on w stężeniu 4,5 % , co gwarantuje intensywne nawilżenie skóry (pow. 10% ma działanie silnie złuszczające), skóra staje się gładka i miękka.

Dla kogo

stosowany w preparatach dla przesuszonej, wrażliwej skóry, z problemami dermatologicznymi (w zależności od stężenia).