Ekstrakt z lukrecji

ekstrakt pozyskiwany jest z korzenia lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra.

Właściwości

głównym składnikiem ekstraktu jest kwas glicyryzynowy posiadający silne właściwości wiązania wody w skórze, poprawiając w ten sposób  jej jędrność oraz poziom nawilżenia. Kwas ten wywołuje także efekt podobny do działania kortyzonu (blokuje  aktywność prostaglandyn i leukotrienów) skutecznie łagodząc stany zapalne skóry, towarzyszące problemom skórnym takim jak dermatozy, egzemy, świąd, podrażnienia. Ekstrakt z lukrecji działa przeciwutleniająco, bakteriostatycznie, przeciwalergicznie oraz przeciwzapalnie. Chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz leczy rumień spowodowany nadmiernym opalaniem się.

Dla kogo

ekstrakt stosowany jest w kosmetykach do każdego typu cery; jednak ze względu na swe właściwości przeciwzapalne szczególnie polecany do skóry podrażnionej oraz wrażliwej, a także dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu rekomendowany dla cer mieszanych i tłustych, skłonnych do wyprysków i stanów zapalnych.

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego

ekstrakt pozyskiwany jest z liści miłorzębu japońskiego, drzewa obecnego na ziemi od 150 mln lat.

Właściwości

biologiczna aktywność miłorzębu została odkryta już ponad 5 tys. lat temu w Chinach. Swoją moc i skuteczność zawdzięcza przede wszystkim wielu flawonoidom, w szczególności rutynie, kwercetynie, kemferolowi, oraz diterpenom. Rutyna reguluje procesy w tkankach kumulujących tłuszcz, poprawia mikrokrążenie skórne, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, wzmacniając je. Z kolei kwercetyna i kemferol wpływają na wysoką aktywność antyoksydacyjną, co pozwala na zastosowanie ekstraktu w preparatach przeciwstarzeniowych anti-aging.

Dla kogo

polecany szczególnie do pielęgnacji cery naczynkowej, dojrzałej, stosowany często w preparatach przeznaczonych pod oczy.

Ekstrakt z zielonej herbaty

zielona herbata to napój, którego dobroczynne właściwości były znane już kilka tysięcy lat temu.

Właściwości

dzięki wysokiej zawartości polifenoli wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, stąd też pomaga redukować i opóźniać przedwczesne oznaki starzenia się. Sprawdza się znakomicie u osób z problemami naczyniowymi, za sprawą m.in. zawartej w niej kofeiny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. Zielona herbata wspomaga także ochronę skóry przeciw promieniowaniu UVB/UVA, chroni komórki skóry przed zniszczeniami powodowanymi przez promienie UV.

Dla kogo

w kosmetyce zielona herbata stosowana jest głównie do cer suchych, zanieczyszczonych, dojrzałych, a także przy problemach z kruchością naczyń krwionośnych.

Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej

Centella asiatica to roślina pochodząca z terenów południowo-wchodniej Azji. Występuje również we wschodnich obszarach obu Ameryk. Ekstrakt jest pozyskiwany z zielonych liści rośliny.

Właściwości

działanie wąkroty azjatyckiej jest znane od tysięcy lat w naturalnej medycynie indyjskiej. Badania pokazały, że główne jej substancje aktywne- kwas azjatykowy, madekasozyd i azjatykozyd zwiększają syntezę kolagenu I. W powiązaniu z jednoczesnym stymulowaniem jego produkcji, Centella asiatica przy regularnym stosowaniu znacząco poprawia elastyczność, jędrność i wytrzymałość skóry na rozciąganie – napinając ją i wygładzając zmarszczki. Wyciąg z tej rośliny poprawia mikrokrążenie oraz wytrzymałość naczyń krwionośnych, działa oczyszczająco i antyoksydacyjnie.

Dla kogo

wąkrota azjatycka polecana jest przede wszystkim do produktów antycellulitowych i regenerujących, do cery dojrzałej. Będzie także idealnym dodatkiem do kremów przeznaczonych dla cery naczyniowej.

Ekstensyna

nazywana inaczej roślinnym kolagenem, jest białkiem strukturalnym występującym w ścianie komórkowej roślin wyższych.

Właściwości

dzięki zawartości unikatowych aminokwasów wspomaga syntezę kolagenu w skórze, zapobiega powstawaniu rozstępów, zwiększa poziom wilgoci w skórze tworząc na niej trwały film. Zwiększa elastyczność i napięcie, czyni skórę miękką i jedwabiście gładką oraz chroni przed wpływami czynników atmosferycznych.

Dla kogo

stosowana w kremach do twarzy i ciała o bardzo skutecznym działaniu nawilżającym, przeciwstarzeniowym i regenerującym.

Gliceryna roślinna

naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych.

Właściwości

działanie nawilżające gliceryny związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, wygładza i poprawia elastyczność naskórka.

Dla kogo

stosowana szeroko w kosmetyce, jako składnik głęboko nawilżający, odpowiedni dla osób z suchą, łuszczącą się skórą.

Glukozyd Decylowy

należy do grupy związków o nazwie „alkilopoliglukozydy”, są to środki powierzchniowo czynne, mające w swojej budowie cząsteczki cukru prostego. Glukozyd decylowy pochodzi z oleju kokosowego oraz cukrów. Należy do nowej generacji środków powierzchniowo czynnych, które są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów dotyczące bezpiecznych dla zdrowia i przyjaznych dla środowiska produktów.

Właściwości

jest to delikatny i skuteczny detergent biodegradowalny o charakterze niejonowym. Łagodny dla skóry i włosów, posiada również właściwości lekko kondycjonujące, polecany szczególnie jako środek myjący w produktach dla niemowląt i dzieci z uwagi na wyjątkowo dobrą tolerancję.

Dla kogo

polecany w delikatnych produktach myjących do ciała i włosów (w tym także dla niemowląt i dzieci)

Guma ksantanowa

polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris.

Właściwości

jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem. Zapewnia lepkość preparatu już przy bardzo niskim stężeniu- dlatego w gotowych produktach jest jej zwykle bardzo niewiele.

Hydrolat bławatkowy

hydrolaty (wody kwiatowe) są produktem otrzymanym w wyniku destylacji olejków eterycznych. Zawierają te same składniki co olejki, tylko w mniejszym stężeniu, dlatego mogą być stosowane bezpośrednio na skórę. Zawarty w kremie hydrolat pozyskuje się z kwiatów chabra bławatka Centaurea cyanus, uprawianych na certyfikowanych plantacjach ekologicznych.

Właściwości

kwiaty bławatka są bogate w sole mineralne, flawonoidy oraz antocyjany, które mają silne właściwości fotochronne oraz antybakteryjne. Hydrolat ten jest jednym z nielicznych polecanych do pielęgnacji wrażliwej skóry oczu, gdyż dzięki powyższym substancjom minimalizuje obrzęk i zaczerwienienie spowodowane czynnikami zewnętrznymi lub np. wielogodzinną pracą przy komputerze.

Dla kogo

polecany do delikatnej skóry twarzy, szyi i dekoltu, jak również do codziennej pielęgnacji cery naczynkowej.

Hydrolat malinowy

hydrolat został wyprodukowany ze świeżych owoców maliny; dzięki specjalnej metodzie ekstrakcji w niskim ciśnieniu, uzyskana woda zawiera wszystkie cenne składniki aktywne oraz charakteryzuje się pięknym, intensywnym zapachem malin.

Właściwości

hydrolat z owoców malin jest ceniony ze względu na swe właściwości nawilżające, przeciwstarzeniowe i wygładzające skórę. Hydrolat ten działa antyoksydacyjnie, przyspieszając procesy regeneracji skóry; nawilża i rewitalizuje skórę zmęczoną, nadając jej elastyczność i gładkość. Ponadto wykazuje właściwości bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne. Poprawia ukrwienie i koloryt skóry.

Dla kogo

stosowany w preparatach dla każdego typu cery.

Hydrolat z róży damasceńskiej

hydrolaty zwane inaczej wodami kwiatowymi są produktem otrzymanym w wyniku pozyskiwania olejków eterycznych drogą destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. Zawierają te same składniki co olejki, tylko w mniejszym stężeniu, dlatego mogą być stosowane bezpośrednio na skórę. Zawarty w kremie hydrolat pozyskuje się ze świeżych płatków róży damasceńskiej.

Właściwości

stanowi doskonałe remedium na problemy z przesuszoną skórą. Dzięki obecności antocyjanów oraz kwasu galusowego działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność i gładkość skóry.

Dla kogo

szczególnie polecany do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i pozbawionej witalności.

Hydrolat z kwiatów głogu

ekologiczny hydrolat z kwiatów głogu dwuszyjkowego uzyskany został drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych. Nasz hydrolat posiada certyfikat Ecocert.

Właściwości

jego zbawienne działanie polega na wnikaniu substancji leczniczych (głównie flawonoidów) do naczyń krwionośnych przyspieszając w ten sposób metabolizm skóry. Hydrolat z kwiatów głogu odświeża i nawilża, sprzyja gojeniu wyprysków, łagodzi swędzenie i pieczenie, regeneruje podrażnioną skórę.

Dla kogo

stosowany głównie w preparatach dla cery wrażliwej, naczynkowej, suchej.

Hydrolat lawendowy

hydrolaty (wody kwiatowe) są produktem otrzymanym w wyniku destylacji olejków eterycznych. Zawierają te same składniki co olejki, tylko w mniejszym stężeniu, dlatego mogą być stosowane bezpośrednio na skórę. Nasz hydrolat pozyskiwany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej Lavandula Agnustifolia poprzez destylację parą wodną.

Właściwości

dzięki zawartości olejków eterycznych szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga leczenie drobnych ran. Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo,fotoochronnie.

Dla kogo

polecany do każdego typu cery, zarówno tłustej, trądzikowej, suchej i dojrzałej, a także do skóry delikatnej i zniszczonej.

Hydrolat lipowy

ekologiczny hydrolat z kwiatów lipy szerokolistnej uzyskany został drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych.

Właściwości

we współczesnej kosmetyce kwiaty lipy znajdują zastosowanie z uwagi na cenne właściwości przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia. Hydrolat lipowy odświeża i nawilża, sprzyja gojeniu wyprysków, łagodzi swędzenie i pieczenie, regeneruje podrażnioną skórę. Wpływa także korzystnie na stan skóry naczynkowej, zmniejszając  przekrwienie skóry.

Dla kogo

stosowany w preparatach dla cery delikatnej, wrażliwej, podrażnionej, naczynkowej, suchej.

Hydrolat z neroli

ekologiczny, certyfikowany hydrolat, otrzymywany jest ze świeżych kwiatów pomarańczy gorzkiej przez destylację parą wodną.

Właściwości

dzięki obecności olejków eterycznych z grupy monoterpenów wykazuje działanie antyseptyczne, tonizujące i oczyszczające. Hydrolat zawiera ponadto hesperydynę o działaniu antyoksydacyjnym, wzmacniającym, uszczelniającym i uelastyczniającym naczynia krwionośne, przeciwobrzękowym oraz ściągającym, a także naturalną betainę o właściwościach nawilżających. Działa odmładzająco i regenerująco.

Dla kogo

stosowany w preparatach do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla skóry dojrzałej i wrażliwej, z pękającymi naczyniami krwionośnymi, podrażnionej i ze stanami zapalnymi.

Hydrolat z zielonej herbaty

hydrolat z liści zielonej herbaty uzyskany został drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych. Hydrolat charakteryzuje się przyjemnym, świeżym zapachem zielonej herbaty.

Właściwości

hydrolat z zielonej herbaty działa antybakteryjnie, ściągająco, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, a także wspomaga gojenie drobnych uszkodzeń naskórka. Jest bogaty w antyoksydanty i olejki eteryczne, wpływające na ochronę skóry przed działaniem promieni słonecznych. Zachowuje zdrowy wygląd i elastyczność skóry.

Dla kogo

stosowany w preparatach dla każdego typu cery, w tym dla cery tłustej o działaniu oczyszczającym i ściągającym rozszerzone pory, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym; polecany także w preparatach przeciwstarzeniowych, a także przyspieszających gojenie oparzeń, w tym też słonecznych; wskazany również dla cer suchych i wrażliwych z rozszerzonymi naczynkami.