Alantoina

jest higroskopijnym proszkiem szeroko stosowanym w kosmetyce i farmacji ze względu na swoje właściwości kojące i łagodzące podrażnienia. W przyrodzie związek ten występuje m.in. w korzeniach żywokostu, u roślin motylkowych.  Rośliny te wytwarzają alantoinę podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.

Właściwości

stanowi cenny składnik kremów, emulsji, toników i serum, bowiem działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi zaczerwienienie skóry wrażliwej.

Dla kogo

kosmetyki z alantoiną stosuje się w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej, także w preparatach dla dzieci.

Alfa-bisabolol

bisabolol to naturalny, aktywny związek pozyskiwany z rumianku lekarskiego o bardzo silnych właściwościach kojących, łagodzących i przeciwinfekcyjnych.

Właściwości

działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza proces gojenia i koi podrażnioną, wrażliwą skórę. Chroni przed zaczerwieniami, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
Bisabolol nie jest czynnikiem alergizującym (osoby uczulone na olejek, ekstrakt z rumianku najczęściej nie są uczulone na sam bisabolol).

Dla kogo

składnik ten jest polecany do stosowania w kosmetykach przeznaczonych dla niemowląt, osób o cerze wrażliwej, alergicznej, łuszczycy.

Alginat

to naturalny związek pozyskiwany z alg brunatnych.

Właściwości

kwas alginowy działa na skórę odmładzająco, immunostymulująco, nawilżająco i regenerująco oraz ma zdolność wiązania toksyn. Stymuluje ponadto przemianę materii, redukuje zaczerwienienia i podrażnienia oraz poprawia krążenie skóry. Jest także doskonałym, niekomedogennym środkiem zagęszczającym i stabilizującym emulsje, dlatego jest wspaniałą alternatywą dla syntetycznych zagęszczaczy.

Dla kogo

stosowany w emulsjach do twarzy dla wszystkich rodzajów cer.

Alkohol cetylowy- alkohol tłuszczowy

jest pozyskiwany w wyniku redukcji wodorem kwasu palmitynowego pochodzącego z olejów roślinnych. W kosmetykach pełni funkcję emulgatora i stabilizatora emulsji. Ponadto zmiękcza naskórek, ogranicza transepidermalną utratę wody z naskórka (TEWL), przyspiesza wchłanianie innych składników.

Aloes

aloes to cud botaniczny, któremu pod względem pielęgnacji urody nie dorówna żadna inna roślina. Jest to wiecznie zielona bylina rosnąca rodzimie w Afryce Południowej. Surowcem kosmetycznym są liście, z których uzyskuje się żel aloesowy, będący składnikiem naszego kremu.

Właściwości

miąższ aloesowy zawiera ponad 200 składników, w tym 140 substancji biologicznie czynnych takich jak: aminokwasy, minerały, kompleks witamin B, witaminę C, β-karoten, saponiny i wiele innych. Jest doskonałym środkiem nawilżającym, pielęgnacyjnym i leczniczym dla skóry. Skuteczny w przypadku różnorodnych problemów skórnych. Działa oczyszczająco, antyseptycznie, przeciwświądowo, odżywia, poprawia ukrwienie i przyspiesza odnowę komórek. Dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn.

Dla kogo

stosowany w przypadku cer suchych, z podrażnieniami i zmarszczkami.

Aromatyczny ekstrakt z malin

ekstrakt z malin jest całkowicie naturalny, gdyż jest destylowany z malin.

Właściwości

poza orzeźwiającym zapachem malin, jaki posiada nasz wyciąg, jest on niezwykle bogaty w witaminy, minerały, antocyjany i antyoksydanty. Pozwala zachować skórze elastyczność i gładkość, walczy z wolnymi rodnikami opóźniając procesy starzenia się skóry.

Dla kogo

ekstrakt używany jest do nadawania zapachu produktom kosmetycznym, a ze względu na swoje cenne właściwości, polecany jest do każdego typu cery.

Aromatyczny ekstrakt z ogórka

ekstrakt jest całkowicie naturalny, gdyż jest destylowany bezpośrednio z ogórków. Posiada wszystkie jego właściwości, włącznie z zapachem.

Właściwości

nasz ekstrakt zawiera witaminy C, A, K i kwas pantotenowy, a także wiele składników mineralnych, w tym magnez, fosfor i potas. Ogórek pomaga nawodnić i odmłodzić skórę i jest często używany w przypadku plam na skórze, wyprysku, trądziku, skóry tłustej i mieszanej, jest polecany na zapalenia skóry i oparzenia słoneczne. Ekstrakt zapachowy z ogórka jest również doskonałym antyoksydantem, bogaty w karoteny, luteinę i zeaksantynę. Pomaga utrzymać skórę gładką, zdrową, nawilżoną i odmłodzoną.

Dla kogo

polecany do każdego typu cery, ze szczególnym uwzględnieniem skóry odwodnionej, charakteryzującej się występowaniem plam różnego pochodzenia.

Betaina kokosowa (kokamidopropylowa)

należy do grupy łagodnych, amfoterycznych detergentów.
Jest doskonale tolerowana przez skórę i błony śluzowe, wykazuje dobre właściwości myjące, pianotwórcze, przeciwbakteryjne oraz delikatnie natłuszcza. Pozyskiwana jest z naturalnych surowców – oleju kokosowego i betainy.

Cromollient SCE (Surfactant Compatible Emollient)

to wielofunkcyjny, łagodny i hydroaktywny emolient o doskonałych właściwościach kondycjonujących włosy i skórę. Jest szczególnie kompatybilny z detergentami – zastosowany w żelach i olejkach myjących oraz szamponach delikatnie natłuszcza, nadaje uczucie jedwabistości i gładkości, ułatwia rozczesywanie włosów, poprawia ich połysk i puszystość.

D-Pantenol (prowitamina B5)

po wniknięciu w skórę przekształca się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. Jest naturalnym składnikiem występującym w skórze i włosach.

Właściwości

pobudza wzrost i odnowę naskórka i skóry właściwej, zmniejsza zmarszczki i poprawia wygląd skóry. Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie i kojąco, pomaga leczyć drobne rany, oparzenia, otarcia. Podnosi poziom nawilżenia skóry, dzięki czemu staje się ona miękka i bardziej elastyczna.

Dla kogo

jako składnik wielu produktów pielęgnacyjnych polecanych szczególnie dla osób z bardzo wrażliwą skórą, podatną na zaczerwienienia.